W ostatnim tygodniu w naszej szkole odbył się Dzień Europejski, który skupił się na promowaniu różnorodności kulturowej, historycznej i językowej Europy. Było to nie tylko cenne doświadczenie edukacyjne, ale również wspaniała okazja do integracji społeczności szkolnej.
Finałem Dnia Europejskiego był festiwal europejski, który odbywał się na długich przerwach na holu na II piętrze. Podczas tego finału uczniowie mieli możliwość odwiedzenia stanowisk Włoch, Hiszpanii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Islandii, Francji czy Grecji. Uczniowie przygotowali stanowiska reprezentujące konkretny kraj, aby badać i popularyzować jego kulturę, historię, tradycje i specjalności kulinarne. Odwiedzając stanowisko każdego kraju, można było dowiedzieć się, jakie są jego najpopularniejsze atrakcje turystyczne oraz jak się do niego dostać na wakacje. Można było także poznać jego ciekawostki i zwyczaje. Całemu wydarzeniu towarzyszyła muzyka w języku hiszpańskim, angielskim, włoskim, francuskim, niemieckim oraz portugalskim, a dodatkowo hol II piętra był ozdobiony flagami państw Europy wraz z przywitaniem w języku ojczystym danego kraju.
Częścią Dnia Europejskiego był festiwal smaków, na którym uczniowie mieli okazję spróbować potraw z różnych krajów. Był to nie tylko pyszny sposób na odkrywanie nowych smaków, ale również doskonała okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych i rozmów na temat tradycji kulinarnej w różnych częściach Europy.
Dzień Europejski cieszył się dużym zainteresowaniem uczniów naszej szkoły. Była to nie tylko świetna okazja do zdobywania wiedzy, ale również okazja do cieszenia się różnorodnością europejską, co idealnie wpisuje się w motto Unii Europejskiej – “Zjednoczeni w różnorodności”.
Dziękujemy wszystkim uczniom, którzy włączyli się w organizację tego wydarzenia! Wydarzenie koordynowali: pani Małgorzata Gralla, pani Małgorzata Kazimierowicz oraz pan Jarosław Stępień.